Ten korzenny napój naprawdę podnosi mi odporność. W zimne dni piję go dla zdrowia
W zimne dni robię ten napój w większej ilości, by mogła popijać go cała rodzina. Jest najbardziej skuteczny, zanim rozwinie się infekcja oddechowa. Gdy wypijemy zbiteń, wstępne objawy często ustępują, a jeśli się pojawią, są dużo łagodniejsze. Przygotowany według tradycyjnej receptury smakuje i działa najlepiej.
Czym jest zbiteń?
To rozgrzewający napój miodowy z przyprawami, znany we wschodniosłowiańskiej tradycji kulinarnej od XII wieku. Przez setki lat był napojem masowym i narodowym, spożywanym w Rosji, na Ukrainie i Białorusi, zanim w XIX wieku został wyparty przez herbatę.
Jak zrobić rozgrzewający zbiteń?
Do przygotowania napoju używam zwykłego miodu wielokwiatowego, ale nada się każdy rodzaj. W oryginalnej rosyjskiej recepturze jest wymieszany pół na pół z dużo tańszym cukrem. Ja dodaję białe kryształki w małej ilości tylko ze względu na neutralną słodycz.
Głównym źródłem aktywnych związków są liście laurowe i mielone przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon, goździki oraz imbir. Można użyć też świeżych oraz całych produktów, wykorzystując w przepisie 50 gramów obranego korzenia imbiru w plasterkach, 2-3 połamane laski cynamonu cejlońskiego i pozostałe dodatki lekko zgniecione w moździerzu.
Mieszankę gotuję krótko, a później odstawiam na kilka godzin. Jeśli jednak potrzebuje jej od razu, raczę się małą szklanką napoju bez czekania. Po następne sięgam kilka razy w ciągu dnia, za każdym razem podgrzewając napój.
Przepis: Rozgrzewający zbiteń
Słodki i aromatyczny napój miodowy z przyprawami korzennymi podawany na gorąco
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 108 w każdej porcji
Składniki
- 150 g miodu
- 50 g cukru
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 5 szklanek wrzątku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZalej miód wodzą i mieszając do rozpuszczenia. Dodaj cukier i przyprawy.
- Gotowanie napojuGotuj mieszankę przez 10-15 minut na małym ogniu, przykryj i odstaw na kilka godzin. Przecedź i podawaj na gorąco.
Jak działa zbiteń i jakie są przeciwwskazania?
Dzięki specyficznym składnikom zbiteń jest bogaty w związki poprawiające krążenie, przeciwzapalne, antybakteryjne i hamujące aktywność wirusów. Substancje z przypraw pomagają także rozrzedzać wydzielinę śluzową i mają właściwości wykrztuśne. Efekt ten poprawia miód.
Zawsze poleca się, by jeść miód bez podgrzewania, które niszczy jego korzystne substancje. Na surowo jest jednak śluzotwórczy, podczas gdy miód gotowany bardziej sprzyja osuszaniu dróg oddechowych. Choć twierdzenia te nie znalazły na razie potwierdzenia we współczesnych badaniach, działanie to jest dobrze znane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Ten system leczniczy rozwijano ją przez tysiąclecia i do dziś służy zdrowiu milionów ludzi na świecie.Zbiteń jest polecany w przypadku kataru i zatkanego nosa, chrypki oraz zapalenia oskrzeli i zatok. Nie tylko łagodzi objawy przeziębienia, ale może przyspieszyć powrót do zdrowia.
Uwaga: Zbiteń nie jest jednak odpowiedni dla osób z cukrzycą (ze względu na bardzo wysoką zawartość cukrów) i zaburzeniami metabolicznymi, małych dzieci oraz osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy, ponieważ może podrażniać błonę śluzową.